Alege şi comandă. Simplu, rapid, comod:

marți, 30 noiembrie 2010

Apocalipsa după Cioran


À quoi bon avoir quitté Coasta Boacii? Pot spune că această întrebare, aşternută de Emil Cioran pe o carte poştală adresată fratelui său, m-a bântuit multă vreme. Nu înţelegeam, sau poate nu vroiam să înţeleg, că marele Cioran îşi nega, practic, prin această întrebare uluitoare, întreaga sa operă , îşi nega propria devenire. Parcă îl auzeam pe Octavian Goga, aşa, ca un ecou peste veacuri, cu al său ţipăt: "de ce m-aţi dus de lânga voi, /de ce m-aţi dus de-acasă"... Dar Cioran nu era Goga, el tânjea după copilăria sa, după tărâmul său de basm din Răşinariul natal, numit, atât de banal, Coasta Boacii. Cioran, marele Cioran, cel care cucerise Parisul, de multă vreme, cu opera sa filosofică,  îşi punea o asemenea întrebare făcând să explodeze tot pesimismul din el, acel pesimism lucid,  care l-a urmărit toată viaţa. Pentru a-l înţelege mai bine pe omul Cioran, vă propun acest document cinematografic, acest film-interviu de excepţie, realizat de Gabriel Liiceanu şi Sorin Ilieşiu.

3 comentarii :

 1. Să sperăm că şi-a regăsit "Paradisul pierdut".
  Am putea vedea şi partea a doua a documentarului?

  RăspundețiȘtergere
 2. Din câte cunosc eu, nu există o continuare a acestui documentar. De altfel, Cioran, în 1995 -anul în care a fost lansat filmul - a plecat definitiv dintre noi în căutarea „paradisului pierdut”. Dacă deţii informaţii cu privire la existenţa părţii a II-a , dă-mi de ştire şi, cu siguranţă, o vom vedea, aici...

  RăspundețiȘtergere
 3. La încheiere, apare scris "Sfârşitul primei părţi" şi am presupus existenţa continuării. Am să caut şi dacă o să găsesc, cu siguranţă, o să vă anunţ. Toate cele bune!

  RăspundețiȘtergere

Comentaţi prin Facebook :

Adevărul

Blog Archive

EVENIMENT

Mediafax