Pe 26 ianuarie 2024 se împlinesc 106 ani de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu, fost președinte al României. A fost o personalitate controversată, care a condus țara timp de 24 de ani, până la Revoluția din 1989. În acest articol, vom face o scurtă prezentare a vieții și a faptelor sale, fără a lua partea nici unei tabere...
Nicolae Ceaușescu s-a născut în 1918, într-o familie de țărani din Scornicești, județul Olt. A avut o copilărie grea, marcată de sărăcie și lipsuri. A început să lucreze de mic ca ucenic la un cizmar și a intrat în contact cu mișcarea comunistă. A fost arestat de mai multe ori pentru activități ilegale și a petrecut 11 ani în închisoare.
După eliberarea sa, în 1944, a devenit membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Român (PCR) și a avansat rapid în ierarhia partidului. În 1952, s-a căsătorit cu Elena Petrescu, cu care a avut trei copii: Valentin, Zoia și Nicu. În 1965, după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, a fost ales secretar general al PCR și apoi președinte al Consiliului de Stat.
Nicolae Ceaușescu a inițiat o politică externă independentă față de Uniunea Sovietică și a stabilit relații diplomatice cu multe țări din lume. A sprijinit mișcările de eliberare națională din Africa, Asia și America Latină și a condamnat invazia Cehoslovaciei din 1968. A fost primul lider comunist care a vizitat Statele Unite ale Americii, în 1970, și Vaticanul, în 1973.
În plan intern, Nicolae Ceaușescu a promovat un cult al personalității și a impus un control strict asupra societății. A dezvoltat industria grea și agricultura colectivizată, dar a neglijat consumul populației și protecția mediului. A inițiat un program de sistematizare rurală și urbană, care presupunea demolarea multor sate și cartiere istorice. A restricționat drepturile civile și politice ale cetățenilor și a suprimat orice formă de opoziție.
În anii '80, situația economică și socială s-a deteriorat grav. România s-a îndatorat masiv la băncile occidentale și a trebuit să exporte aproape toată producția pentru a plăti datoria externă. Populația a suferit de lipsa alimentelor, energiei electrice, gazelor, căldurii și medicamentelor. Nemulțumirea populară a crescut și a culminat cu Revoluția din decembrie 1989, care a dus la răsturnarea regimului comunist.
Nicolae Ceaușescu și soția sa au fost capturați de armată la Târgoviște, după ce au încercat să fugă cu un elicopter. Au fost judecați sumar de un tribunal militar și executați prin împușcare la data de 25 decembrie 1989.
Moștenirea lui Nicolae Ceaușescu este încă subiect de dezbatere în România. Unii îl consideră un erou național, care a apărat suveranitatea și independența țării. Alții îl consideră un dictator sângeros, care a adus suferință și ruină poporului român.
Cu acest prilej, vom posta cele 3 episoade din cel mai recent film documentar, intitulat Tovarășu', în regia lui John Florescu.
Azi, episodul 1: Facerea, exclusiv pentru nostalgici și generația Z.
Niciun comentariu :
Adăugaţi un comentariu